Iedereen heeft wel eens gehoord over het placebo-effect. De meeste mensen kennen deze term uit medische studies waarbij de controlegroep een nep-medicijn krijgt oftewel een (nep-)behandeling zonder medisch effect en toch beter wordt of geneest. Is dit niet wonderlijk? Dat je lichaam dit zelfhelend vermogen heeft? Hoe kan dit? En hoe kan dit jou op dit moment verder helpen?

Het placebo-effect heeft alles te maken met de kracht van je gedachten. Deze kun je namelijk inzetten om je stressgehalte te verminderen en je zelfhelend vermogen te activeren. Ja, je lichaam is in staat zichzelf te helen maar niet zolang je stress hebt. Maak kennis met het mechanisme achter het placebo-effect om je eigen zelfhelende mechanisme weer te activeren!

Stress is voor je lichaam breder dan je denkt
Voor je lichaam is alles wat de amygdala triggert, stress. De amygdala is een onderdeel van het limbisch brein dat altijd op de uitkijk is voor gevaar. Het is het alarmcentrum van je brein. Als het gevaar ontdekt, stuurt het signalen door die een lichamelijke respons triggeren om het hoofd te bieden aan deze stressor. Of deze stressor nu een tijger is die achter je aanzit of een negatieve gedachte die je hebt over jezelf. Je amygdala ziet hierin geen verschil.

Elke bedreigende gedachte zet hetzelfde mechanisme van stressrespons in je lichaam in gang. Je negatieve gedachten, oordelen, overtuigingen, bewust en onbewust – over je job, relatie, financiële situatie, …. – kunnen dus de hele dag lang je amygdala triggeren. En zo houd je jezelf de hele dag in de sympatisch staat van vluchten of vechten.

Je lichaam weet hoe het zichzelf kan genezen
Je lichaam is een fantastisch instrument en heeft een zelfgenezend mechanisme. Het heelt wonden, overwint virussen en kan zelfs twee uiteinden van een gebroken bot weer aan elkaar laten groeien. Helemaal alleen! Het weet wat het moet doen om weer gezond te worden. Dit reparatiesysteem werkt echter alleen als je je in de parasympatische staat bevindt. Dit is de autonome staat waarin je lichaam kan rusten, verteren, helen (repareren) en groeien. Om te genezen van eender wat is het belangrijk om je lichaam dus (zoveel mogelijk) in deze toestand te krijgen.

Het is dus noodzakelijk om uit je stress te geraken, uit je sympatisch zenuwstelsel, zodat je lichaam kan helen. En dit zo veel mogelijk gedurende de hele dag. En niet alleen voor een uurtje op je yoga-mat of tijdens je meditatie-oefening. Al is dit een hele goeie plek om te starten! Het is belangrijk om je af te vragen: wat triggert er (dagelijks) mijn amygdala? En kan ik hier verandering in brengen?

Meer brein en minder medicijn
Lissa Rankin was bijzonder geïnteresseerd in mensen met kanker die spontaan radicaal geneesden. Vaak zonder medische verklaring. Vanuit deze interesse begon ze zich te verdiepen in het “Spontaneous Remission Project”. Dit is een bibliotheek met duizenden gedocumenteerde gevallen van radicale spontane genezingen, van mensen met fase 4 kanker tot schildklierziekten, HIV, enz…….

Als gedachten je ziek kunnen maken of houden zoals hierboven beschreven, zouden ze je toch ook gezond kunnen maken? En dat is nu precies wat we zien gebeuren bij het placebo-effect. Placebo verwijst naar het geloof dat iets zal werken. De overtuiging of het geloof dat er een nieuwe uitkomst mogelijk is voor je situatie. Al dan niet door een medicijn of therapie. Deze gedachten kalmeren het zenuwstelsel en de amygdala. Als de amygdala kalmeert, kan het parasympatisch stelsel terug actief worden en heeft het lichaam terug de mogelijkheid om te repareren, helen en te groeien. We activeren dus met onze gedachten het zelfhelend vermogen van ons lichaam door het kalmeren van de amygdala. We halen onszelf uit de ziekmakende en ziekhoudende sympatische staat.

Onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat het placebo-effect het meest effectief is als er een combinatie is van positief geloof en koesterende positieve verzorging. De combinatie van deze twee is enorm! Dat wil zeggen dat het effect eens zo groot is als je verzorgers (dokters, partner, verpleegster, begeleider, praatgroep,…….) hebt die je pad van genezing mee ondersteunen en je hierin ondersteunen, verzorgen, koesteren, enz…..  In de geneeskunde wil dit zeggen dat een steunende en optimistische dokter mee het placebo is. Dit onderstreept nog maar eens hoe belangrijk het is om op één lijn te zitten met je behandelende arts.

 

Placebo-effect is meetbaar en zichtbaar in het lichaam
Deze veranderingen in autonome staat en gezondheid gebeuren door hormonen en chemische boodschappers die je lichaam overspoelen bij positieve en niet-stresserende gedachten of situaties. Placebo gebeurt niet (alleen) in je hoofd , zoals velen denken, maar in je cellen. Deze communiceren met helende hormonen zoals oxytocine, dopamine,…… Joe Dispenza legt dit heel gedetailleerd en verstaanbaar uit in zijn boek ‘Jij bent de placebo’ .
 

Jammer genoeg heeft het woord placebo-effect een negatieve bijval gekregen. Het wordt vaak als synoniem gezien van ‘iets verzinnen’ of het idee dat je ziekte alleen maar in je hoofd zat. Men denkt dat je in het effect van placebo moet geloven om er baat van te hebben. Niets is minder waar. Zelfs wanneer je niet in placebo gelooft, kan je het helingsmechanisme van je lichaam activeren en baat hebben van het placebo-effect.

Placebo-effect in de praktijk
Hoe kan je dit in de praktijk bewerkstelligen? Vaak wil je wel positief denken maar is dat geforceerd door je bewuste wil zoals een topje van een ijsberg met daaronder een hele stevig laag van ontkenning. Affirmaties die je zegt om jezelf te overtuigen zullen dus niet helpen. Als je elke dag affirmeert “Ik zal beter worden” maar je (onder)bewustzijn fluistert daaronder “Geloof je dat nu echt?” of “Wanneer dan?” of “Maar ik voel het niet en ik zie niet hoe.” dan krijgt je lichaam gemixte signalen en levert dit vooral stress op. Hetgeen we net wilden vermijden. Affirmeer dus enkel wanneer je hele wezen in lijn ligt met je affirmatie en je ze in je hele lichaam, ziel en wezen gelooft en voelt. Dan werken affirmaties kalmerend en helend.

    • Wat wel kan helpen is je omringen met een positieve tribe. Gelijkgestemde zielen die heel positief staan tegenover wat jij nu meemaakt. Of mensen die dezelfde ziekte of hetzelfde lijden als jij doorgemaakt hebben en nu weer helemaal beter zijn. Zij wakkeren je geloof aan dat het mogelijk is!
      Spits je dus toe op het beluisteren of lezen van positieve genezingsverhalen, ervaringen en hoopvolle tips in plaats van je te focussen op wat er allemaal nog niet wil lukken of hoe traag het allemaal gaat. Je druk maken om je symptomen of vooruitgang houdt je in de stressmodus. Hier is geen heling te vinden. Omring je met positieve verhalen, hoopvolle getuigenissen, mensen die je moed inspreken, mensen die verslag doen van hun vooruitgang…… Het versterkt beetje bij beetje je eigen geloof dat jij ook weer helemaal beter kan worden! En niet omdat je weet dat het gezond is om dat te geloven met daaronder een hele berg ongeloof. Nee, je zal het langzaamaan ook écht gaan geloven, met je hele wezen. En dat kalmeert je amygdala. Mijn therapeute zei ooit: “Het zal gaan beteren vanaf het moment dat je het accepteert.” En dat is zo!

     

     

    • Ga vooral – of zelfs alleen – voor de behandelingen waar je zelf in gelooft en achter staat. Er is zoveel informatie beschikbaar. Er zijn zoveel therapieën en zo veel verschillende succesverhalen. Wat voor de ene persoon werkt, wil daarom nog niet voor de andere werken. Doe waar jij je goed bij voelt. Niet omdat een ander vindt dat je het moet doen. Ik zal nooit vergeten wat één van mijn biodanzaleraren zei bij mijn opleiding: “Er zijn veel waarheden. Accepteer alleen diegene waarmee je zelf resoneert. Ik kom die van mij vertellen. Accepteer er alleen uit waar je mee resoneert.” Eén van de meest waardevolle raad die ik ooit gekregen heb en die ik zelf ook hoog in het vaandel houd.

     

    • Ook EFT kan heel behulpzaam zijn. Je ’tapt’ of ‘klopt’ op bepaalde meridiaanpunten terwijl je overtuigingen uitspreekt over een gebied waarin je beterschap wil zien. Een EFT-sessie begint altijd met het benoemen van de problemen. Je begint niet met wat je wil of zou willen. Je benoemt eerst wat er helemaal niet loopt en hoe je je daarbij voelt. Het erkennen van deze negatieve gevoelens en gedachten in plaats van er tegen te vechten heeft al een ontzettend kalmerend effect op je amygdala. Je gevoelens en gedachten mogen er gewoon zijn. En daarna wordt er ‘getapt’ of geklopt op hoe we de situatie graag zouden willen zien.

     

    • Met EFT zelf genees je niets. Het is wat EFT doet, dat heelt en dat is namelijk je zelfhelend vermogen activeren door het kalmeren van je amygdala. Wanneer je EFT doet, zendt je kalmerende signalen naar je amygdala. Het mooie van EFT is dat je een hele rijke emotionele vocabulaire opbouwt en dingen gedetailleerder en juister leert benoemen en waarnemen. Je komt op die manier ook steeds dieper bij de oorzaak of de basisovertuigingen van de (vaak onbewuste) beperkende gedachten die je amygdala triggeren. En zo kan je ze accepteren en transformeren. De amygdala kalmeert en genezing komt een stapje dichterbij!

    Ik hoop dat dit artikel je meer inzicht geeft over de belangrijkheid van het volgen van je eigen pad. Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan kan ik je alvast de volgende boeken aanraden:

    Meer brein, minder medicijn – Lissa Rankin
    Jij BENT de placebo – Joe Dispenza

    Bronnen voor dit artikel:- Is there scientific proof we can heal ourselfs? – Lissa Rankin TeDxAmericanRiviera
    Video interview van Nick Ortner met Lissa Rankin

    Wil je na het lezen van dit artikel aan de slag met je gedachten, je innerlijke criticus of stressopwekkende gevoelens als schaamte, schuld, … enz om je zenuwstelsel te kalmeren en het zelfhelend vermogen van je lichaam te stimuleren? Schrijf je dan in voor de online cursus “Maitri – Zelfcompassie als weg naar innerlijke rust
    In deze cursus ga ik dieper in op het effect van gedachten en gevoelens op je zenuwstelsel en je stress-responsen. En ik leer je allerlei technieken om deze stress-respons te verminderen of uit te schakelen zodat je lichaam weer voor optimale gezondheid kan gaan in plaats van in de verdediging te blijven zitten waar geen genezing kan plaatsvinden.

    Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over de werking van je stress-responsen en de lichamelijke veranderingen die er mee gepaard gaan? En ben je benieuwd hoe je hier zelf invloed op kan uitoefenen? Lees dan zeker mijn gratis ebook “Waarom blijf ik zo moe?” In dit ebook ga ik dieper in op deze materie alsook op de levensstijlveranderingen die bijdragen aan herstel.